Info Panel
You are here:   Home  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  De fusie van gemeenten in

De fusie van gemeenten in

En dan de grote fusie operatie van 1976 die een grote bestuurlijke en politieke herschikking tot gevolg had voor bijna alle gemeenten in België.

Wiekevorst wordt op bestuurlijk vlak opgenomen in het grotere geheel van pilootgemeente Heist-op-den-Berg. Op religieus-kerkelijk vlak is er (voorlopig) nog geen fusie voorzien. Dus vanaf 1976 wordt Wiekevorst aangeduid als gemeente Heist-op-den-Berg, deelgemeente Wiekevorst. De parochie Wiekevorst is de Sint-Jan De Doper of Sint-Jan Baptist parochie.  Albrecht en Isabella en bisschop Nemius zouden raar opgekeken hebben. Dat hadden die “Wijk-voor-de-vorsters” niet zien aankomen.

Het is een goede aanleiding om de oorspronkelijke grenzen van Wiekevorst nog eens te bekijken van vòòr de fusie. Zie hiervoor de onderstaande kaart.

Met een beetje goede wil lijkt de vorm van het oorspronkelijke grondgebied wel op België. De Goorloop, de Leibeek en uiteraard de Wimp zijn samen goed voor 80% van de grensomschrijving. Lees meer hierover in ons tijdschrift p. 628-632.

De Wiekevorstse gemeentegrenzen van net vòòr de fusie van 1976

De Wiekevorstse gemeentegrenzen van net vòòr de fusie van 1976

 

  1976  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Last Updated maart 24, 2015 by heemkringwiekevorst  /  Tags: , , , ,