Info Panel
You are here:   Home  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  1842: de oprichting van Klein Scherpenheuvel

1842: de oprichting van Klein Scherpenheuvel

Onder impuls van pastoor Luyten en onderpastoor Druyts wordt in Wiekevorst Klein Scherpenheuvel opgericht. Met zijn rustieke wandelwegen, de natuur, de stilte, de Mariaverering is het een oord van gebed en meditatie alom bekend in de streek. Terecht is Wiekevorst trots op dit prachtige kleinood. Het gebedsoord werd op gezette tijden uitgebreid, zo o.a. in 1920 de oprichting van een groot H. Hart beeld (met de namen van de oudstrijders van W.O. I erop vermeld, in 1927 De rozenkransstaties rondom de kapel en de ‘Kalvarieberg’ achteraan het domein. In dat jaat werd tevens de toegangsdreef aangelegd.  Het 50-jarig, het 100-jarig en het 150-jarig bestaan van Klein Scherpenheuvel werd telkens met grootse luister gevierd. In ons tijdschrift wordt op verschillende tijdstippen uitgebreid melding gemaakt van dit prachtige gebedsdomein en zijn geschiedenis. Hieronder slechts enkele van de vele bestaande (oude) foto’s.

Bemerk een stuk van de dreef die leidt tot het gebedsoord (Kapellekensdreef). De bomen zijn nog zeer jong. (Aangeplant in 1927) Links van de ingang vooraan is het gebedsoord uitgebreid met bijkomende wandelwegen. (Voorheen akkerland)

Bemerk een stuk van de dreef die leidt tot het gebedsoord (Kapellekensdreef). De bomen zijn nog zeer jong. (Aangeplant in 1927) Links van de ingang vooraan is het gebedsoord uitgebreid met bijkomende wandelwegen. (Voorheen akkerland)

 

Een oude postkaartfoto van het H. Hart van Jezus op Klein Scherpenheuvel. Op de arduinen zuil staan de namen vermeld van de oudstrijders van Wereldoorlog I

Een oude postkaartfoto van het H. Hart van Jezus op Klein Scherpenheuvel. Op de arduinen zuil staan de namen vermeld van de oudstrijders van Wereldoorlog I

Foto van het huidige stenen altaar waar vooral in de maand mei gebedsvieringen plaatsvinden aan de voet v a,n de Kalvarieberg.

Foto van het huidige stenen altaar waar vooral in de maand mei gebedsvieringen plaatsvinden aan de voet v a,n de Kalvarieberg.

Vooraan  Christus aan het kruis. Op de achtergrond de verkleinde uitgave van de basiliek van Scherpenheuvel. Het Mariabeeld in het kapelletje wordt regelmatig rondgedragen in processies.

Vooraan Christus aan het kruis. Op de achtergrond de verkleinde uitgave van de basiliek van Scherpenheuvel. Het Mariabeeld in het kapelletje wordt regelmatig rondgedragen in processies.

  1842  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Last Updated maart 24, 2015 by heemkringwiekevorst  /  Tags: , , , , ,