Info Panel
You are here:   Home  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  De eerste bestuurlijke zelfstandigheid voor de “nieuwe” heerlijkheid Wiekevorst

De eerste bestuurlijke zelfstandigheid voor de “nieuwe” heerlijkheid Wiekevorst

1621

Albrecht (van Oostenrijk) was landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden. De wat stijve, verlegen hark deed dat in naam van zijn echtgenote, de populaire Isabella (van Spanje)

Had bisschop Johannes Malderus het verzoek van de Wiekevorstenaren voor de oprichting van een eigen parochie doorgespeeld? “Maak ze op burgerlijk vlak zelfstandig dan zijn ze al content…”  zoiets in die aard. Misschien. Uiteindelijk was Albrecht in de eerste plaats ook een kardinaal en had hij wellicht regelmatig contacten met de bisschop van Antwerpen. Of hadden de inwoners zelf rechtstreeks een vraag gericht aan Albrecht en Isabella? We weten het niet. Dat er hoe dan ook lobbywerk is gedaan zal wel een feit zijn want :

op 5 februari 1621 werd Wiekevorst als “heerlijkheid” afgescheiden van deze van Herenthout. Albrecht en Isabella hadden daartoe een concordaat (wet) uitgevaardigd. Dat Albrecht even later de geest gaf had misschien te maken met de grote Wiekevorstse druk op hem uitgeoefend, enfin zo denken we toch. Nadat de Wiekevorstenaren zich voor duizend gulden uitkochten, werd door het centraal bestuur plechtig beloofd dat het dorp Wiekevorst nooit of nimmer zou verkocht worden. Maar zoals we later zullen zien kwam van deze belofte juist niks in huis. Maar er was nog meer goed nieuws op komst. De volgende bisschop van Antwerpen had wél oor naar de Wiekevorstse verzuchting naar een eigen parochie zelfstandige parochie.

Aalbrecht van Oostenrijk  266px-Isabella_Spaanse_Mode

Aalbrecht (van Oostenrijk) geboren  Wiener Neustadt, 15 november 1559 — overleden Brussel, 13 juli 1621 en Isabella (van Spanje) geboren Segovia, 12 augustus 1566 – overleden Brussel, 1 december 1633, geven Wiekevorst bestuurlijke zelfstandigheid als nieuwe heerlijkheid.

  1621  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Last Updated maart 24, 2015 by heemkringwiekevorst  /  Tags: , ,