Info Panel
You are here:   Home  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Een verzoek aan de Antwerpse bisschop voor een zelfstandige parochie

Een verzoek aan de Antwerpse bisschop voor een zelfstandige parochie

1617

Het water van de Wimp was in  de winter veel te diep om ’s zondags naar de Herenthoutse Sint-Gummaruskapel te ploeteren. Dat vonden ze in Wiekevorst. En daarom dat verzoek aan de bisschop van Antwerpen. Waarom geen eigen parochie? De Sint-Gummarusparochie van Herenthout zou deze afscheiding wel overleven en de Wiekevorstenaren verzekerden zich in de winter van droge voeten. Maar van de toenmalige bisschop Johannes Malderus kwam voorlopig geen antwoord. Nochtans stond die bisschop bekend om zijn nauwkeurige bisschoppelijke administratie en hield zelfs nauwgezet een dagboek bij.

Hij onderhield goede contacten met de verschillende pastoors in zijn bisdom. Wij van Wiekevorst denken nu dat hij ook goede contacten onderhield met de pastoor van Herenthout. En tijdens het kaarten zou die wel eens zijn ongenoegen geuit kunnen hebben over dat verzoek van die mannen aan de verkeerde kant van de Wimp.

En dus geen antwoord van de bisschop van Antwerpen, maar wel van de wereldlijke overheid en zelfs vrij snel, nl. drie jaar later.

Foto onder:

Bisschop Johannes Malderus (Jan Van Malderen)  zwijgt zedig over het verzoek van de inwoners van het gebied Wiekevorst om een eigen parochie te mogen oprichten.

Waarom Jan Van Malderen geen enkele reactie heeft betoond op dat Wiekevorsts verzoek voor een eigen parochie, zal wel altijd onverklaard blijven.

 

Jan Van Malderen geportretteerd door Anthoon  Van Dijck

  1617  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Last Updated maart 1, 2015 by heemkringwiekevorst  /  Tags: ,