Info Panel
You are here:   Home  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Filips De Schone verkoopt aan edelman Adriaen Sandelyn

Filips De Schone verkoopt aan edelman Adriaen Sandelyn

Filips de Schone (Filips I van Castilië) de vader van onze beroemde Keizer Karel had geen geld nodig. In het jaar voor zijn dood was hij op het toppunt van zijn macht. Toch verkocht hij de heerlijkheid Herenthout (met inbegrip van Wiekevorst) aan Adriaen Sandelyn, een gefortuneerde edelman uit Dordrecht (Nederland) afkomstig. Hij werd aldus de eerste heer van Herenthout (en Wiekevorst) die bovendien het vervallen kasteel van Herlaer te Herenthout volledig renoveerde. Waarom deze aankoop / verkoop van de heerlijkheid Herenthout op 1 juni 1505?

Voorlopig niemand die het weet. Als bruidsschat was het wel wat laat voor Adriaen Sandelyn, want zijn vierde en laatste huwelijk had plaatsgevonden in 1497.

Ook de bevoegdheid om “recht te spreken” werd mee verkocht aan Sandelyn. 4 vrouwen en 17 kinderen later stierf Adriaen in Antwerpen op 26 juni 1515.

Een legende over de naam Wiekevorst.

Filips De Schone  – dat was toch de vader van Karel V – dé Keizer Karel die in onze Lage landen zowat overal zijn voetsporen (echte of ingebeelde) heeft nagelaten. Ook in Wiekevorst, dat weten we toch allemaal. Toen Keizer Karel met zijn gevolg in een zesspan door de aanpalende turfgebieden van de heerlijkheid Herenthout sjeesde om een dringende bestuurszaak te regelen in Olen kregen ze een groep turfstekers en hun familie in het vizier. De snelheid van de hofkoets was ongezien, maar werd wel tijdig gehoord. Met een hoofse buiging en drie stappen achterwaarts gaven de bewoners vrije baan voor de koets en riepen: “Wijk voor de vorst” .

Deze flitsende ontmoeting met  de heerser over de Nederlandse Gewesten, Koning van Spanje en Rooms-Duitse Keizer werd voor eeuwig verpakt in die eerbiedige uitroep, later vervormd en ingekort tot Wyckevorst en later Wiekevorst.

Waar is het wel niet, maar het is toch goed gevonden.

 

Karel V  "wijk voor de vorst"        Filips de schone en Joanna van Castilië

Afbeelding 1:    Keizer Karel de vijfde heerser over de Nederlanden en hoofdrolspeler in de legende van de naamsverklaring van Wiekevorst

Afbeelding 2 :  Filips de schone op het toppunt van zijn macht, verkoopt Herenthout (en dus ook Wiekevorst) aan Adriaen Sandelyn. Hier met zijn eega Joanna van Castilië

 

  1505  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Last Updated februari 28, 2015 by heemkringwiekevorst  /  Tags: