Info Panel
You are here:   Home  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Wiekevorstse turf voor het kasteel “van de baron” in Herenthout

Wiekevorstse turf voor het kasteel “van de baron” in Herenthout

Daar zijn die turfvelden weer! De hertog van Brabant geeft aan de heer van Herenthout, die op het kasteel Ten Hove in Herlaer woonde, de toelating om turf te steken uit de Wiekevorstse turfvelden. Om voor 1 jaar in zijn noodwendigheden te voorzien.

Blijkbaar heeft Wiekevorst meer turf in de grond steken dan Herenthout. Zou dat de één van de oorzaken kunnen zijn van het latere verzoek van de Wiekevorstenaren om een eigen parochie los van die van Herenthout te mogen oprichten? Zie verder meer.

Een opmerking over het ontstaan van Wiekevorst

Er werd nogal wat” afgeturfd” ! De heer van Wezemael en de abdij van Tongerlo smeten elkaar met turfblokken naar de oren. De Heer van Herenthout had het koud en kon zich enkel verwarmen met Wiekevorstse turf. Het uitgroeien van Wiekevorst tot leengebied en deel van de heerlijkheid Herenthout had zeker met die begeerlijke turfvoorraden te maken.

Het ontstaan van Wiekevorst is dus vrijwel zeker te verklaren door de overvloedige aanwezigheid van  grote turfvelden. Op grote schaal werd turf als de brandstof gebruikt zowel huiselijk als voor ambachtelijke activiteiten (de smid, de pottenbakker,..) Maar om turf te winnen (te “steken”) daar heb je menselijke arbeid voor nodig. En mensen moeten ergens kunnen slapen, kunnen eten, hebben behoefte aan gezelschap, hebben een gezin. Voor je het weet is er een kleine gemeenschap die zich verbonden voelt, die voor elkaar opkomen in moeilijke tijden, die met elkaar feest vieren in plezantere tijden..

Wedden dat de turf die de heer van Herenthout mocht gebruiken om 1 jaar zijn voeten te verwarmen op een schuit via de Wimp tot in zijn kasteel ( Herlaer) werd vervoerd?

Het kasteel “van de baron” in Herenthout werd in de volksmond zo genoemd.

In 1462 werd het kasteel voor één jaar verwarmd met turf gestoken in Wiekevorst.

  1462  /  Geschiedenis van Wiekevorst  /  Last Updated februari 25, 2015 by heemkringwiekevorst  /  Tags: , ,